Condensul afecteaza interiorul casei tale

Suntem convinsi ca deseori ti-ai pus intrebarea "De ce se formeaza condensul pe suprafata interioara a geamului?"

condensTrebuie sa stii ca anotimpul rece declanseaza cel mai adesea aparitia condensului, deoarece variatiile de temperatura sunt mult mai ridicate in aceasta perioada.

Ferestrele puse intr-un perete neizolat sunt mai predispuse la condens deoarece temperatura din exterior coboara foarte mult, iar interiorul locuintei este incalzit.       

Uscarea rufelor, prezenta florilor, gatitul sau aburul din baie sunt alte surse de vapori de apa intr-o incapere. Vaporii de apa acumulati succesiv maresc umiditatea aerului din incapere "impingandu-l" la saturare.

Condensul poate aparea pe suprafata interioara a geamului termoizolant, respectiv a ramelor. Se vorbeste in acest caz si de formarea apei exsudate sau a apei de condens. Acest fenomen nu trebuie confundat cu condensarea din spatiul intermediar al geamurilor termoizolante care reprezinta un caz foarte rar de defect de executie. 

Asadar, un metru cub de aer la 0oC poate sa contina o cantitate maxima de 5g (reprezentand 5 cm3) vapori de apa.

Condensul apare atunci cand umiditatea aerului din incapere este ridicata, iar temperatura suprafetei de pe partea interioara a geamului este coborata.

Condensarea incepe intotdeauna de la marginea geamului unde pot exista zone neetansate corespunzator. Circulatia aerului cald care "spala" geamurile poate fi impiedicata de un pervaz prea larg peste calorifer ceea ce duce la aparitia condensului pe geam cu prioritate la partea de jos.

sectiunne termopanIn incaperile mai putin incalzite poate aparea condens in zilele reci si la ferestrele cu geam termoizolant. Acesta se datoreaza faptului ca spatiul respectiv este saturat cu vapori de apa produsi de respiratie pe timpul noptii la o temperatura joasa.

In plus,formarea apei de condens poate aparea nu numai la geamurile sau ramele ferestrelor, ci si pe toate suprafetele reci ceea ce duce in final la umezeala si formarea mucegaiului pe pereti.

Formarea condensului poate fi prevenita prin respectarea anumitor reguli:

* Folosirea profilelor de PVC cu minim 5 camere de aer

* Folosirea geamurilor termoizolante de joasa emisivitate (sticla LOW E Solar) si cu argon, care fac ca pierderea de caldura sa fie cu 50 % mai mica decat in cazul unui geam termoizolant obisnuit; Un geam termoizolant de joasa emisivitate (LOW E Solar), la -10oC in exterior si +20oC in interior, are pe foaia de geam de la interior +17oC, fata de un geam termoizolant obisnuit pe care, in aceleasi conditii, sunt numai +9oC

* Aerisirea frecventa a spatiilor respective, deoarece tamplaria PVC opreste transferul de aer.

Trebuie sa stiti ca incaperile care se gasesc in partea de nord a locuintelor se racesc iarna mai mult. Aveti grija ca aceste incaperi sa fie incalzite mai bine decat cele din sud sau sa suplimentati izolatia termica a acestora. De asemenea temperaturile din locuinta dumneavoastra sa nu difere de la o incapere la alta.

Dimineata se recomanda aerisirea spatiilor aproximativ 20 de minute iar dupa deschiderea ferestrelor, incalzirea sa fie uniforma si la temperaturi moderate.

Bine de stiut !!!

GOLDEN LINE PARTNERS foloseste standardizat la constructia oricarui tip de geam termoizolant sticla LOW-E Solar, cunoscuta si sub denumirea sticla 4 anotimpuri (Planitherm 4S).

Pentru evitarea aparitiei fenomenului de condens, compania noastra va sta la dispozitie cu sfaturi si solutii tehnice pentru realizarea termosistemului locuintei.